2012. márc. 1.

Varázs-igék

Közkívánatra.

Régebbi cikkemben Itt  írtam arról, hogy az első osztályosokkal az  írás tanulásakor " varázsigéket " mondunk, ami megkönnyíti az alakítást. Többen írtak nekem, hogy tegyem közzé ezeket. 
Szívesen közre adom. 
Íme:
Ezek a varázsigék nem mások mint a betű alakításának a sorrendje, a vonalvezetés menetének mondása.
Ez azért nagyon jó, mert ha már több hasonló betűt tanultunk, kezdetben könnyen összekeverik. Vagy aki balkezes, vagy hajlamos az iránytévesztésre, az könnyen eltéveszti. De ha minden betű leírásánál mondogatja, azzal segít magának, és nem téveszti el. 
Persze, ha azt mondanám, hogy mondd magadban az alakítás sorrendjét, nem érdekelné őket. De ha azt mondom, hogy mondd a varázsigét, és sikerülni fog, az sokkal izgalmasabb.
Ezt a szülőknek is ki szoktam írni az ajtó mellé, hogy otthon is így gyakoroljanak.
A betűk elemekből állnak. Előbb azoknak a vezetését tanuljuk meg. Később a betűk írásánál már csak az elem nevét mondjuk.

Remélem tudja hasznosítani mindenki. 
Jó gyakorolgatást kívánok.



7 megjegyzés:

  1. Köszöntelek Kedves Tanító Néni !

    Nagyon örülök, hogy ezt az általad varázsigéknek nevezett betűalakítást segítő kifejezéseket feltetted ide, a nagyvilág szeme elé. Tanítói és logopédusi tapasztalataimból tudom, erre milyen nagy szükség van. De igazán akkor eredményes ezen kifejezések használata, ha írás közben hangosan mondatjuk az osztállyal, esetleg a betűelem levegőbe való vázolásánál. Ha a szülők ezt ismerik nagy segítség számukra az otthoni gyakorlás során. Szerintem kollégáknak is, mivel különösen a fiatalabbak ezt nem használják, nem ismerik.

    További szép nyarat kíván: logopédus néni, aki szintén sokszor tanított írni, olvasni első osztályosokat

    VálaszTörlés
  2. Kedves Logopédus Néni!
    Köszi az elismerést. Pontosan ezek motiváltak engem is.
    1. Otthon könnyebb legyen a gyakorlás, ha mondják a gyerekek.
    2. A fiatal pályakezdő tanítók nem biztos, hogy tudják ezt.
    Én is szép nyarat kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Erika!

    Véletlenül találtam a blogoldaladra, amelyhez gratulálok. Tetszenek az írásaid,örömmel olvastam azokat. Én is pedagógus vagyok,s Hozzád hasonlóan eddigi pályafutásom 31 éve során a legtöbbet 1.-2. osztályban tanítottam. A múlt tanévben is elsőseim voltak. 2010-ben szereztem másoddiplomát fejlesztő-differenciáló tanító szakon, illetve szakvizsgáztam. Tanítási és nevelési módszereinkben, tanítványainkhoz fűződő kapcsolatunkban sok hasonlóságot fedeztem fel, írhatnám azt is "egy húron pendülünk". Én két honlapot szerkesztek, az egyik az osztályomé, ami körülbelül két hónapja indult (webtanitoneni.lapunk.hu), a másik a sajátom (tanitoikincseim.lapunk.hu), ami lassan két éve él. A Varázs-igék cikkedet nagyon hasznosnak tartom. A legjobban az elnevezés tetszik. Természetesen mi is mondjuk a gyerekekkel a betűelemek és a betűk vázolása alkalmával az alakításuk menetét, de varázsigének elnevezni igazán nagy ötlet. Szívesen megosztanám én is a honlapjaimon a cikkedet a blogcímed feltüntetésével, amennyiben engedélyezed. Kérlek írd meg, hogy megtehetem-e! (E-mail címem katonazsike@gmail.com) Kellemes pihenést, kikapcsolódást és feltöltődést kívánok a vakáció előttünk álló néhány hetére! Az új tanévre sok sikert, örömöt és jó egészséget!
    Üdvözlettel: Katona Erzsébet (Zsejke)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a dicsérő szavakat.
      Én is hasonló jókat kívánok az új tanévre!
      A részletekről E-mailben.

      Törlés
  4. Köszönöm, hogy sok hasznos dolgot tanulhatok! Köszönöm, hogy megosztja a tapasztalatait. Könyvet is írhatna, szerintem lenne rá igény! Isten áldását kívánom az életére! Üdvözlettel:
    Adél

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adél!
      Én is köszönöm a kedves szavakat, a dicséretet. Én szívvel-lélekkel tanítottam anno. Most pedig annak örülök, ha a fiatalabb kollégáknak segíthetek, és ha elfogadják a tanácsaimat.

      Törlés

Örömmel fogadom a véleményedet!