2010. szept. 19.

A gyakorlásról

 Sokszor elhangzó kérdés a szülők részéről, hogy " Mit, mennyit és hogyan gyakoroljunk?"
Erre teljesen pontos válasz nincs, mert a gyerek előmenetelétől, képességeitől, haladásától függ.
DE MÉGIS!
Vannak általános jól bevált gyakorlati példák.
Én a gyakorlást mindig két részre osztom:
  • 1. olvasás ,
  • 2.  más.
Azért osztom ketté, mert nem egyformán javaslom a gyakorlást.
Olvasás
Az olvasást mindennap kell egy kicsit. Már a betűtanulástól elkezdve.
- Az iskolában megtanuljuk a betűket, de ez a legtöbb gyereknél még felületes tudás.
-A feladatok egy részét közösen végezzük, nem biztos, hogy 100%-ban benne van mindenki.
- A sok feladatban, játékban, rituáléban elvarázsolódnak a gyerekek, nem ülepszik le rögtön a lényeg.
-Ha olvasunk kevés szöveg olvasása jut 1-1 gyerekre, ami nem elég a rutinszerzésre.
De otthon a megszokott környezetben már nincs annyi félrevezető inger, jobban tud koncentrálni a lényegre.Ezért kell otthon átismételni a tanult betűket, a hozzájuk kapcsolódó kis szöveget véigolvasni egyszer, vagy kétszer, mert ebből lesz stabil tudás. Így rögzül, ahogy mi szoktuk mondani.
Később pedig a hosszabb olvasmányt hangosan végigolvasni, mert abből pedig a rutinos, folyamatos olvasás alakul ki. Ha mindig csak kis szövegeket nyögdécsel el a gyerek, nem is tudja meg milyen folyamatosan olvasni.
Ez bizony időt vesz el a szülőktől, de mi fontosabb, mint a gyerekünk.
Más tantárgyak:
Általában a matematikát és az írást, helyesírást szoktuk még gyakoroltatni alsó tagozatban.
Matekból az javaslat, hogy csak a nehezen, vagy egyáltalán nem érthető feladatokat érdemes. A szülő nézze bele a gyereke füzetébe, könyvébe és látja, hogy mi nem ment. Azokhoz hasonló feladatokat egy otthoni gyakorló füzetbe írhat neki. Ebben segítenek a tanítók is.
Érdemes még gyakorolni az új feladattipusokat is a jobb rögzítés érdekében. Pl: összeadás, kivonás, gépes játék stb. ahogy jönnek sorba.
Írásból a nehezebben írható betűelemeket, betűket lehet stabilizálni, de csak keveset írjanak belőle. 2-3 sort, egyébként csúnyává válik. Ha valaki gyöngybetűkkel ír, fölösleges.
Később a nehezebb helyesírású szavakat kell gyakorolni. Itt már a mennyiség is számít. Minnél többször ír le egy szót annál jobban rögzül.
Először csak másoljon, ne túl sokat egyszerre, lehet 2-3-szor is leírni ugyanazt. Majd ugyanezekből a szavakból diktálás után írni. Végül a legnehezebb fokozat, ha ezeket a szavakat mondatba foglalja magától.
Alapszabályok:
  • Soha ne a suliból hazajövet kezdjünk gyakorolni - essünk túl rajta jelszóval.- Ilyenkor még tele van a fejük nem fognak tudni figyelni.
  • Ne túl sokat egyszerre.
  • Az írást és a matekot nem kell mindennap, be lehet osztani, hogy mikor melyik a fontosabb.
  • Itt érvényes a " A kevesebb a több!" szlogen.
  • Ha a szülő bizonytalan, kérdezzen, a tanító nénik biztosan válaszolnak.
A régi latin közmondás ma is igaz:
        A tapasztalás, a gyakorlás az élet tanítómestere.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Erika!
    Olyan jó olvasni a jegyzeteid! Egyrészt megerősítés, másrészt házi feladat nekem, mint szülőnek is. A sok teendő között útmutatás.
    Köszönet érte!
    F.K.ZSuzsi

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz, köszönet a jó tanácsokért. Akkor mit tegyen a szülő, ha megy az olvasás, törekszik a rendszeres gyakorlásra, de azt veszi észre, hogy az gyermek szeme gyorsabban halad, mint a hangja, ebből következően pedig a szavak vége gyakran máshogy hangzik el, mint ahogy az az olvasmányban szerepel?

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tanító néni,
    nagyon megörültem a blogjának. Egyetlen fiam, most lett első osztályos, "problémás" gyerek, és én emiatt sokat szorongok. Beszélgetek ugyan sokat a napközis tanítóval, de mégis jó több csatornából feltöltődni ezzel kapcsolatban.
    Jó lenne, ha abban is tudna ötleteket adni, hogy a szülő hogy segítse gyerekét, aki "elhagyja helyét óra alatt, öntörvényű és agresszív" és hogy egy tanító milyen hozzáállást mutathat a gyerek illetve a szülők felé. Persze gondolom ez a körülményektől függ, nem lehet általánosítani.
    Sok sikert a bloghoz!
    Üdvözlettel: Mariann

    VálaszTörlés

Örömmel fogadom a véleményedet!