2024. márc. 12.

Móra Ferenc emberi üzenetei

 Az általános iskola alsó tagozatában találkoznak a gyerekek először Móra Ferenccel és szép gyerektörténeteivel, köztük a Kincskereső kisködmönnel, ami ajánlott olvasmány 4. osztályban.

A tanítók és a szülők körében is megosztott a vélemény ezekről a művekről. Az indok az, hogy bár elismerik, hogy szépek a történetek, de nem a mai korban játszódik, nem tudnak azonosulni a gyerekek a régi világgal, nem ismerik a régies szavakat, sokat kell bajlódni a magyarázattal, más világ van ma, stb.

Én úgy gondolom, hogy az emberi értékek nincsenek korhoz és időhöz kötve. A gyerekek gondolkodása, érzelemvilága minden korban, minden országban ugyanúgy működik. A mai világ pedig sajnos sokszor rossz hatással van az emberi értékekre. Nagyon is fonots tehát, hogy ezeket felszínen tartsuk.

Érdekes, hogy mindegyik 4. osztályomban imádták a gyerekek a Kincskereső kisködmönt. Sajnálkoztak, amikor vége lett. Az érzelmeket pedig teljesen átárezték.
Persze nagyon fontos, hogy a tanító néni hogy készíti, és vezeti elő a feldolgozást. Szómagyarázatokkal, régi tárgyak szemléltetésével, drámajátékokkal abszolut megértik a gyerekek. 

Jó példa erre a Csíkszeredai Nagy István Művészeti Középskola 3. osztálya. 
A tanító néni elküldte nekem a gyerekek munkáit, olvasónaplójuk részleteit. Örömmel adom közre.













Az osztály az általam készített módszertani anyagból dolgozott. 

A részletek megtekinthetők itt:

Köszönöm, hogy megosztották velem!

Kép: Susan Branch








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örömmel fogadom a véleményedet!