2010. szept. 26.

Beszédhiba

Minden évben kerülnek be olyan gyerekek az 1. osztályba, akiknek még nem teljesen tiszta a beszédük. Néhány hang hibás, vagy nincs is meg. Ezek általában: r, s, sz, cs, vagy p-b keverés. Ilyenkor az első napokban logopédus felméri őket és kezelést javasol. Ez már a 24. óra, de még hatásos szokott lenni, ha a szülő nem késlekedik, és azonnal elviszi a gyermekét.
Jobb esetben már az óvoda nagycsoportjában megtörténik ez.
Miért nagyon fontos?
Mire a betűtanulásban a kritikus betűkhöz érünk, már tisztának kell lenni a hangnak. Ellenkező esetben nem társul a hang és a kép, így nem rögzül rendesen a betű. Ha majd csak hallja a gyerek a betűt nem, vagy csak nehezen jelenik meg a képe. Pl: ha róka helyett lókát mond azt is írja le. Lesz néhány gyakran használt szó, aminek a képét megjegyzi, de kevés. Ebben a korban nem tud annyi szót megjegyezni a kisgyerek, hogy mindet helyesen írja le. Tehát a helyesírását nagyban rontja egy ilyen hanghiba. Ezzel együtt bizonytalanabbá is válik, ami más területen is érződik.
Kivetül  lelki  problémákra is. 2. osztályban már csúfolhatják is érte. Ez az önbizalmát nagyon visszaveszi.
                                                              Szabi esete
Szabit - a nevet megváltoztattam- nem vitték el logopédiai kezelésre. Jó képességű ügyes kisfiú volt, de az "r" helyett "l"-et mondott. Az r betűt megtanulta írni, és kezdetben jól is alkalmazta, de ahogy szaporodtak a szavak, amiket írtunk egyre jobban keverte. Nem tudta kimondani rendesen a barátai nevét, az enyémet sem. Ugyan nem csúfolták érte, de láthatóan zavarta. Egyre csendesebb, befeléfordulóbb lett. Végül teljesen ellenzékivé vált.
Nem tudtam meg később mi lett vele, mert másik városba költöztek.

Tanulság:
Nagyon aranyosak a selypítő gyerekek középső csoportig. - Én is őrzöm a fiamról azt a magnófelvételt, amire rámondja a " Jépa, jetek modojó..." c. mondókát.- De nagycsoportban már nem ez a lényeg, hanem az, hogy mindenképpen kezeltessük. Ne tegyük ki a gyerekünket a fent leírt veszélyeknek.
Az "r" az csak egy hang. Olyan, mint egy hógolyó, látszólag ártalmatlan. De lavinát indíthat el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örömmel fogadom a véleményedet!