2022. máj. 2.

Rumini feldolgozás

 

                                             


3.-4. osztályban azért is szerettem tanítani, mert már elkezdtük a hosszabb terjedelmű "kötelező" olvasmányok feldolgozását, pl. Vuk, Kincskereső kisködmön, Kinizsi, Két Lotti.

A mi iskolánkban ezek voltak a felkapott regények.

Nagy lelkesedéssel készültem az első feldolgozásra, ami a Vuk volt. Azon törtem a fejem, hogyan lehetne megértetni a gyerekekkel az egész regényt, amikor még két oldalas olvasmányt is nehezen látnak át.
Csakis közös, részenkénti feldolgozás jöhetett szóba. Ezt nem szabad otthonra feladni, a szülőknek okoznánk csak vele nagy gondot, mert nekik aztán végképp nincs ilyen jellegű tapasztalatuk.

Mint mindent, az olvasmányfeldolgozásokat  is az alsó tagozatban kell megalapozni közösen, rávezetve a tanulókat, irányítani a figyelmüket a megoldásra.

Ilyen hosszú kisregényeket maguktól nem tudnának megoldani. Szempontrendszer kell, ami végig tereli őket a történeten. Ehhez vagy olvasónaplót, vagy munkafüzetet kell használni. 

                                                      

A Vuk és a Kincskereső kisködmönt, Két Lottit scrapbook mintájú olvasónaplóban dolgoztuk fel. Ebben nemcsak írtunk, hanem ragasztottunk, rajzoltunk, kis zsebecskékbe tettem a feladatokat.
Nagyon élvezték a gyerekek minden osztályomban.



A Kinizsi c. kisregényhez munkafüzetet készítettem, ezt oldottuk meg minden fejezetnél.




A Rumini c. meseregényhez is munkafüzetet készítettem. 3. osztályban jobb támpont a gyerekeknek, mint az üres napló megtervezése. Ezzel elérkeztem új művem bemutatásához. Közel egy évig dolgoztam rajta.

Berg Judit Rumini c. meseregény sorozata már modernebb, gyerekekhez közel álló, érdekes, izgalmas történet. Mindannyira, hogy a legújabb 3.-os olvasókönyvbe be is kerültek részletek a műből. 
Voltak tanítók, akik már előbb is feldolgozták, de most, hogy közelebb került, még többen választják kötelező olvasmánynak, amibe aztán be lehet építeni az olvasókönyvet is. 


Ehhez készítettem munkafüzetet, módszertani ajánlást a a feldolgozáshoz, amit jó szívvel ajánlok az érdeklődő tanítóknak.
Két mintaoldalt bemutatok belőle




A munkafüzet PDF formátumban online megrendelhető.


Megrendelés

Ár: 2500 Ft
A 40 kockából álló PPT sorozat ára 1000 FT

Megrendelés: horuczi@gmail.com

Fizetés átutalással, vagy postán.
Küldés PDF-ben e-mailben.

A műhöz szemléltető PPT diasorozat is készült a könyvben szereplő tárgyakról, fogalmakról. 

A 7. részhez ezek tartoznak:





A diákhoz van egy jegyzék részekre lebontva, ami segít a tervezésben, átláthatóságban.

A szemléltető diakockák külön is megrendelhetőek: 1000 Ft.



Megjegyzés:

  • A 3. osztályos olvasókönyvben benne van 3 fejezet a műből:
          A Hétágú Szigony
          Az Orom-sziget kincse
          Félszemű Morti
    Az ezekhez tartozó feladatlapokat  külön is meg lehet rendelni.
  • A 3 olvasmányhoz tartozó feladatlapok ára: 500 Ft.







2 megjegyzés:

  1. Kedves Erika! Szeretném megköszönni a Ruminit. Nagyon alapos, precíz munka. Változatos, érthető feladatok, sok képpel, rejtvénnyel. A gyerekek számára élvezetés feldolgozás. Nekünk pedagógusoknak óriási segítség. Szívből köszönöm. Alig várom, hogy a többi olvasónaplót is megismerjem, használjam!

    VálaszTörlés

Örömmel fogadom a véleményedet!