2013. márc. 1.

Történelmi olvasmányok

A 3. osztályos olvasókönyv " Együtt lenni jó..." c. témaköre lenyűgözött az emberi tartást, nagy univerzális törvényeket, értékeket tartalmazó történeteivel.
Ez után következik a másik nagy témakör, a történelmi olvasmányok.
Kis fenntartással kezdtem bele. Nem tudtam, hogy fognak viszonyulni a 9 évesek a történelemhez. Ez még nem az ő világuk.
Ahogy belekezdtünk, aggályaim szép folyamatosan eloszlottak. Nem gondoltam, hogy már az 1. órától, a Magyarok vándorlásaitól kezdődően megszűnt a világ a gyerekek körül. Halálos csendben figyelték a történeteket minden órán. Érdeklődtek, kérdeztek, utánanéztek a témáknak.
Én is sokat törtem, a fejem, hogy lehetne élményszerűbbé tenni az órákat.

  • Attila történetét  folytatásos meseként kísértük figyelemmel. Halála és temetése részleteit nem lehetett abbahagyni. Millió kérdés volt.
  • A másik blokk a Vérszerződés és honfoglalás újabb történet. Hol csodálattal, hol felháborodással beszéltük meg különböző hősök tetteit.
  • Szent István történetét a Szörényi- Bródi István a király c. musiceljén keresztül ismerték meg. Meséltem- hallgattunk részt- meséltem. Egy keresztmetszetet állítottam össze a legfontosabb részekből. A szülők mondták, hogy este minden családban ezt kellett megkeresni a YouTube-on.
  • A tatárok támadásairól szóló mondák azért voltak érdekesek, mert több is itt játszódik a környékünkön, a Bükkben, Bélapátfalván. Itt van a Bélkő.
  • Mátyás király történetei szerintem minden gyereket érdekel.
  • Majd elérkeztünk a tetőponthoz az Egri csillagok részleteihez. Ez volt a csúcspont, hiszen ez a mi városunkról szól.
    Már 1. osztályban voltunk a várban és Gárdonyi Géza házában, megnéztük a városban a törökök idejéből itt maradt épületeket. Volt mihez kötni az olvasottakat.
JAVASLAT 

24 évi 1-2. osztály tanítása után felüdülés volt számomra is ezt tanítani.
Gondolom sok tapasztalt kollégának sokkal több és jobb ötlete, módszere van, mint nekem. Én most csak a kezdő rácsodálkozásának a gondolatait írtam le.
Nagyon örülnék, ha itt ezen a helyen rendeznénk egy kis vásárt. Ha van valakinek ehhez a témához kapcsolódó jól bevált kincse és nem sajnálja, közzé tehetné.
Én is felteszek néhány feldolgozást a füzetekből.

 Mátyás király és könyvtára

 Monda feldolgozás

 A csele patak királysírja

 Egri csillagok

Végül nemzeti és történelmi emlékeinkkel zártuk a témakört.



4 megjegyzés:

  1. Ez nagyszerű! Gratulálok a munkához! Szép, követhető, színes, érdekes füzetvezetés! :) Mi (Kislányom és én) valami hasonlót készítünk itthon.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    Így nem annyira száraz, talán.

    VálaszTörlés
  3. Lassan mi is ehhez a témához érünk. Hogy még érdekesebb legyen a fiam számára ez a témakör, lapbook-okat készítettem neki. Már elkészült a Honfoglalás, Attila, I. István, I. László és most készül IV. Béla.
    http://hu.pinterest.com/kismarchello/lapbookjaim/

    VálaszTörlés
  4. Megnéztem, nagyon jók. Vettem is ötletet.
    A Vuk olvasónapló hasonló az enyém is, csak az napló, és több benne az írás. De ez nagyon ötletes.
    Köszönöm a bepillantást.

    VálaszTörlés

Örömmel fogadom a véleményedet!