2011. márc. 10.

A betűtanulás vége

HURRÁ!
Kiabálták elsőseim a múlt hét pénteken, amikor az utolsó betűt, a q-t is megtanultuk. Azt kérték, hogy nyissam ki az ajtót, hogy mindenki hallja. Megtettem.
Bizony felszabadulás érzés mindannyiunknak, mikor túl vagyunk ezen. Egész félév során bennem van a kétkedés, hogy van-e, aki nem bírja a haladást, vagy keveri a betűket. Most azt hiszem szerencsés vagyok.
Megírtuk a tankönyvhöz tartozó felmérést betűismeretből, szövegértésből.
22 fős osztályomban 20 fő 100%, 1 fő 98%, 1 fő 95% eredményt ért el. Büszke vagyok rájuk, nagyon ügyesek.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki egyformán olvas, csak azt, hogy az alapok megvannak.
Az olvasástechnika fejlettsége mind a 22 tanulónál más és más. Kár, hogy a 2. féléves olvasókönyvünk nagyon hamar befejezi a szótagolást. A gyerekeknek csak kis része az, aki egyben átlátja az egész szót.
A hosszabbakat pedig egyáltalán nem. Nekik be szoktam húzogatni állóegyenesekkel a szótagolást, hogy könnyítsek a megértésben.
Vannak, akik még szószinten tartanak, a mondatokat nem értik meg. A könyv pedig már egész meséket, verseket tanít. Nekik sose adom fel az egész olvasmányt, csak a rövidebbeket, és szógyakorlatokat.
Nem kell elkeseredni ezeknek a gyerekeknek sem, mert az 1. osztály végére kell elérni a szövegolvasási szintet. Ott sem olvas még mindenki folyamatosan csak szóképekben.
Fő, hogy ne legyünk velük türelmetlenek, mert ezzel inkább gátoljuk a fejlődést, mint segítjük. Lassan, nyugodtan mindenki megtanulja, hacsak nincs komolyabb idegrendszeri problémája, de az már gondolom előbb megmutatkozott. Akkor pedig nem iskolában, hanem speciális szakemberrel kell kezelni a dolgot.
Elsőseim most boldogok. Szívesen olvasnak. Most kell résen lennem, hogy ez megmaradjon.

3 megjegyzés:

  1. Ez egy csupa mosoly bejegyzés!! :) Gratulálok a jó eredményekhez, és nem féltem a gyerekeket biztosan meg fog maradni az olvasás öröme! Remek tanítójuk van!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm!
    Mindent el fogok követni, hogy így legyen.

    VálaszTörlés
  3. Ez egy nagy virtuális ölelés lenne! Kéretik meglátogatni ezt az oldalt!
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés

Örömmel fogadom a véleményedet!