2010. szept. 27.

Válasz: Olvasás

Kedves Tim!
Köszönöm az elismerést.
Az olvasással kapcsolatos kérdése jogos. Ez általános probléma. 1. osztály végén, vagy 2.-ban jelentkezik  azoknál a gyerkeknél, akiknek nem gond az összeolvasás, jó tempóban tudnak olvasni, és el is akarják érni a tanító néni, vagy a felnőttek tempóját. Kicsit az osztály előtt járni.
Csakhogy a látószögük, a szóátfogó képességük még nem elég tág. A szó elejét - a szótőt- átlátja, de a végét - általában a toldalékot- már nem. Azt megpróbálja kitalálni, ami vagy talált, vagy inkább nem. Ennek az a veszélye, hogy a szöveget, amit olvas nem, vagy nem pontosan érti meg. Nem mindegy, hogy a királyfi a kastélyba, kastélyból, kastélyhoz stb. ment-e.
Tanácsom:
  • Arra kell ösztönözni, hogy lassabban olvasson és pontosan. Meg kell vele értetni, hogy nem a gyorsaság a lényeg, hanem a pontosság.
  • A hangos olvasás gyakorlásánál nézni kell a szöveget, és ha téveszt, szólni, hogy mégegyszer. Nem kell megmondani a helyes szöveget, olvassa el ő. Ha kell többször újra és újra. Ha sokszor közbeszólunk, hogy " mégegyszer", előbb- utóbb megunja és jobban próbál figyelni.
  • Vannak jó gyakorlási módok.  pl:
  • Látószög tágítási gyakorlatok. Hosszabb szavakkal is.
                              hó
                            hóem
                          hóember
                       hóembernek
  • Pontos olvasást segítő gyakorlatok. Pl: Húzd alá a helyesen írt szót.
                      elefant
                      elefán
                      elefánt
                      eléfánt
stb. hosszabb szavakkal is.
  • De lehet kijelölni egy szöveget - bárhonnan-, olvassa el és gyűjtse ki a következő kérdésekre a megfelelő szavakat. Kit? Mivel? Honnan? Hová? Miben? Stb. Ezzel rákényszerül, hogy a toldalékokat figyelje.
  • Hosszab szavaknál szótagoltassuk ki. Amúgy is szoktunk szótagolva olvasni néha még 2.-ban is, hogy az elválasztást előkészítsük.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni.
                                                                                       EHP tanító néni.
                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Örömmel fogadom a véleményedet!